Pellets – billigt och miljövänligt

shutterstock_362790488

Uppvärmningskostnader är en av de största kostnaderna för svenska hushåll. När vinterkylan biter till kan notan skena iväg rejält och skillnaden mellan olika värmesystem kan vara tusentals kronor årligen. Många betalar tyvärr onödigt mycket och skulle enkelt kunna sänka sina kostnader genom att byta uppvärmningssystem. Det kan därför vara bra att se över dina möjligheter och överväga om det finns andra alternativ som kan passa ditt hushåll bättre.

Det finns många olika sätt att värma upp sitt hushåll. I Sverige är fjärrvärme det vanligaste, där huset värms upp av hett vatten som sprids. Utöver fjärrvärme så är elvärme och värmepumpar vanliga alternativ för att få en behaglig temperatur hemma. Det finns inget enkelt sätt att säga vilket system som är bäst generellt – olika sorters uppvärmning passar olika hushåll. Eftersom den bästa uppvärmningsmetoden beror helt på huset i fråga kan det vara värt att se över sina möjligheter – ett nytt system kan vara mer miljövänligt och dessutom mer kostnadseffektivt.

Ett av alternativen som blir allt mer populära är att skaffa en pelletsbrännare. Pellets är små kulor gjorda av sammanpressat trä, som ofta består av sågspån eller andra restprodukter från träindustrin. Det är ett förhållandevis billigt alternativ som dessutom är mer miljövänligt än många andra uppvärmningssystem.

För de flesta är det enkelt att byta till pellets – om man redan har en värmepanna för olja eller ved fungerar det oftast att bara komplettera med en pelletsbrännare. Alternativet är att skaffa en ny pelletspanna, vilket är lite dyrare men vanligtvis lönar sig i längden. Oavsett hur dina förutsättningar ser ut kan det vara en god idé att överväga pellets – både för att hjälpa miljön och för att göra plånboken lite gladare.