Inredning

Inredning är en dynamisk värld, och för den inredningsintresserade finns det alltid ny inspiration att hitta. Att hålla sig uppdaterad kan vara en utmaning med alla nya trender, men den som är beredd att lägga ner en del energi kan få mycket glädje och ett vackert hem i belöning.När du vill veta vad som är hetast just nu i inredningsvärlden kan du få mycket inspiration från alla modetidningar som finns. Där hittar du tips för att göra om ditt hem enligt de nyaste trenderna. Ett annat sätt är att gå på Formex-mässa. Det är Nordens största mässa för inredning och går av stapeln i Stockholm varje år. Där visas alltid det nyaste upp inför Europas största inredningsdesigners liksom den köpsugna allmänheten – så för den som vill veta vad som dyker upp på inredningshorisonten är det något man inte får missa. Efter den senaste Formex-mässan kan man konstatera att det framför allt finns tre olika trender som sticker ut och kommer att dominera inredningstidningarna under året som kommer.

Lantligt

Om det är någon trend som definierar de första åren av 10-talet så måste det vara den lantliga inredningstrenden. Vi har blivit som tokiga i shabby chic med dess slitna, vita färger. Vill du få exempel på hur stilen ser ut kan du kolla på Country By Mail, en nätbutik med sortiment helt i linje med den lantliga inredningen. Vitt, zink, silver och slitna detaljer blandas i en skön mix med linne och bomullstextilier. Gamla rustika trämöbler är numera hårdvaluta på andrahandsmarknaden och att inreda med metall i retrostil är ett annat stilgrepp som blivit populärt. Där det tidigare skulle vara modernt och minimalistiskt har idealet nu övergått till det gedigna, lantliga – och en hel generation tycks ha flyttat estetiken från landet in i hus och lägenheter.

Lantligt

Djur och natur

Naturvurmen som vi svenskar känner tycks inte avta – och nu har naturen flyttat in i vardagsrummet. Medan vi tidigare drömde om jaktstugor i fjällen eller fågelskådning vid en spegelblank sjö behöver vi nu bara ta en titta på soffkuddarna eller detaljer på väggen för att hitta naturnära föremål. Där kan vi nämligen – om inredningstrenden håller i sig – hitta kuddar, tavlor, filtar och prydnadssaker med djur på, liksom motiv med natur och vildmark. Sverige är uppenbarligen ett naturälskande folk, och nu har det vilda och det urbana förenats i en unik mix.

Varma metaller

Kommer ni ihåg koppartrenden som peakade på 1970-talet? Då fanns det kopparpannor och mässingljustakar i var mans hem, och de varma metallerna blev ett sorts estetiskt signum för eran. Det fasades så småningom ut under årtionden som följde, men nu är de tillbaka. Guld, koppar och mässing tillhör de varma metallerna som spås en lysande framtid.