Måla om huset i rätt stil

Att måla om huset är något som kräver en noga planering. Detta är ett jobb som vanligtvis görs vart 10:e år, om det görs på rätt sätt, så det kräver noga planering av kulör, val av färg och rätt underarbete för att det ska hålla så länge som möjligt. Med rätt kulör och arbete kan en ommålning av huset göra att ett helt nytt hus framträder, ett hus som passar perfekt efter era önskemål.

Byta färg

Ska du helt byta kulör på ditt hus är det viktigt att tänka på några saker. Bor du mer avskilt och inte har grannar så nära har du betydligt större valfrihet av kulör.  Bor du däremot i ett radhusområde eller tätt bostadsområde är det viktigt att kolla om det är några regler för hur tillvida man får byta kulört på bostaden.När du kollat upp vilka valmöjligheter du har är det viktigt att beakta vilken ålder och stil ditt hus har och vilka kulörter som passar till det. Kanske ni sett en kulört på ett funkishus i närheten som ni gillar, äger ni ett gammalt torp ställe kanske inte kulörten gör sig samma rätt på ert hus. Det är viktigt att måla huset i en passande kulört för husets miljö och stil.

Måla själv eller leja bort

När ni bestämt vilket kulört ni vill satsa på kommer frågan, ska ni göra jobbet själva eller anlita en målare? I och med att ROT-avdraget infördes 2009 får du idag dra av upp till halva arbetskostnaden om du anlitar ett företag att göra jobbet. Ett tips är att besöka olika målarföretag i ditt områdes hemsidor och se vilka jobb de utfört och hur de verkar. Bor du i närheten av Varberg har du här ett konkret exempel från måleriföretaget Måleri Väst där de lägger ut bilder på de jobb e utfört.  Du ser då hur deras resultat ser ut samt kanske får inspiration på något tidigare jobb de gjort, att just de kulörterna skulle passa ert hus. Tänk på att du får en viss garanti när du lejer bort arbetet till professionella hantverkare och det kan också vara värt en hel del.

Det krävs tid och planering

Väljer ni att göra jobbet själva är det bra att besöka ett ställe som säljer husfärg och få hjälp vilken typ av färg ni behöver.  Tänk också på att det kan behövas både grundolja och grundfärg förutom husfärgen för att kunna göra ett bra underarbete. Den största frågan i val av färg är vilken färg huset är målat med tidigare. Kolla upp om det är en oljebaserad eller vattenbaserad färg innan ni besöker färgaffären så ni kan informera om det. Det tar mycket längre tid än man tror att måla om sitt hus så man bör tänka efter ordentligt. Är detta något jag är beredd att lägga stora delar av min semester på. Orkar och hinner du? Tänk på att det krävs någon form av byggnadsställning för att klara av arbetet och för att det ska vara så säkert som möjligt. Man är också otroligt beroende av att vädret håller sig bra under semestern så man hinner måla klart.När all planering är gjord, färg inskaffad eller målare anlitad, är det bara att ha tålamod och vänta på hur huset kommer att förvandlas. Just efter hur er familj önskat att det ska bli. Men tänk på att om det är en uppfräschning av fasaden ni vill ha utan att byta kulör så kan det ibland faktiskt räcka med att tvätta av fasaden, något som många av oss missar. Genom att tvätta huset vartannat år så skulle vi helt undvika de problem som uppstår med svartmögel.