Planera rummen

Att ha ett nytt hem att inreda kan liknas vid att stå vid ett stort smörgåsbord och bestämma sig för vad man ska välja. Det finns så många möjligheter – men det kräver god planering för att det ska bli bra i slutändan. Om du har förmånen att ha gott om rum i ditt hus kan du välja att ge varje rum dess egen stil och atmosfär. Det är också en fördel om ni är många som bor i hushållet eftersom alla kan ha sin egen favoritplats att spendera tid på. Den första regeln i all inredning är dock att göra en grundläggande skiss på hur du vill att det ska bli när allt är klart. Annars riskerar du att stå där med ett halvfärdigt rum som inte alls blev som du tänkt dig. Hur vill du att rummen ska se ut i ditt hem? Det är den första frågan du behöver ställa dig. Många väljer att ha sovrummen på övervåningen, men om du föredrar att ha det på nedervåningen går det förstås lika bra. Det viktigaste är att du har en färdig idé om hur du vill ha det.

Tv-rum

Rum för samvaro

Det har blivit alltmer populärt att göra ett rum till TV-rum. Här kan du ha din egen biosalong i mindre format med en stor skärm eller duk där du kan se film eller TV. Fördelen med att ha ett eget rum för TV är att du kan stänga ute störande ljud och ljus, vilket gör att ni helt ostört att kan få många härliga filmupplevelser. Kanske väljer du att ha en mindre TV i vardagsrummet eller köket också – eller så vill du isolera allt TV-tittande till ett enda rum. Tänk bara på att du troligen vill ha ett någorlunda ljudisolerat rum för bästa resultat samt för att undvika att störa andra. Om du har gjort om källaren till bostad är det ett populärt alternativ för TV-rum.

Hemma träning

Rum för aktivitet

Om du älskar träning innebär ett ledigt rum stora möjligheter. Här kan du nämligen samla dina träningsgrejer, maskiner och vikter för att göra ditt alldeles egna hemmagym. En känd person som nyss gått ut i media att hon vill skapa ett eget hemmagym är Charlotte Perelli, hon drömmer om ett rum att ställa alla hennes träningsredskap i. Många lockas av tanken att kunna träna när som helst utan att behöva ta sig till gymmet, men det krävs att du planerar noggrant för att få det så bra som möjligt. Det första du bör tänka på är underlaget. Ska du ha ett rum avsett för träning kan det vara bra att satsa på något dämpande golv. Idag finns enkla gummiplattor som kan läggas på golvet som passar perfekt. Nästa steg är att kolla efter vilka träningsredskap du vill ha. Det viktiga är att tänka på vad som ska tränas i rummet. Ska det framförallt vara konditionsmaskiner som löpband och roddmaskin eller ska det mer vara styrkeredskap som hantlar och skivstänger.