Större renoveringar

Att äga ett hus är ett stort projekt. Den initiala köpeskillingen är bara den första av investeringar som du måste göra om du vill ha ett hus i fint skick under en längre tid. Det innebär att du antingen behöver vara beredd att lägga ned en del tid om du är villig att göra det själv – eller pengar om du hellre lejer ut arbetet till andra. Men oroa dig inte, arbetet behöver varken ta upp varje ledig stund eller försätta dig på ruinens brant. Om du gör lite förberedande research kan du göra ditt hus lite bättre med relativt små medel.

Byta tak

Taket är en kritisk del av ditt hus och om du är missnöjd med det krävs det ofta ett snabbt byte för att du ska kunna bo kvar. Många väljer att byta till plåttak eftersom bandtäckt plåt har den längsta livslängden av alla tillgängliga taktyper. Det håller i ungefär 40 år, vilket kan jämföras med takpannor (30 år) och papptak (15-20 år). Det har också fördelen att det kräver minst underhåll, vilket gör att kostnaderna blir små även under en längre tidsperiod. Vill du ha ett mer estetiskt snyggt tak kan falsat plåttak vara ett alternativ. Det är en takplåt som många arkitekter använder sig av på nya byggnader och hus. Det har ett riktigt snyggt utseende och ger huset karaktär.

Energisparing

Tilläggsisolering

bor du i ett äldre hus är det av särskilt stor vikt att du ser över din isolering. Eftersom värmen stiger uppåt fyller vinden en funktion att hålla tätt och se till att du inte – bokstavligt talat – eldar för kråkorna. Därför är vinden ett bra ställe att börja isolera på. Med en bra tilläggsisolering kan du nämligen hålla energikostnaderna nere, och du får ett varmare och behagligare klimat inomhus.

Byta fönster

Det kan finnas flera anledningar till att du vill byta ditt fönster. Du kanske vill förändra fasaden och vill fräscha upp utseendet genom ett fönsterbyte, eller så har dina fönster nått en ålder där de behöver bytas ut av säkerhetsskäl. En annan anledning kan vara att du vill maximera dina energibesparingar och insett att dina gamla fönster inte är optimala.Man kan räkna med att ett fönster håller i omkring 40 år, så det kan vara värt det att göra sig besväret att noga tänker över vad man vill få ut av sitt nya fönster. Det är inte bara energi och estetik som ska tas med i beräkningen, andra faktorer som inbrottssäkerhet och buller har också en påverkan.

Dränering

Något som måste göras på alla hus, men som kanske inte är så kul. Det är dock det bästa möjliga skyddet för att förhindra fuktskador. Varför man måste dränera om kan bero på flera saker: huset har förändrats eller skadats, omgivningen och jorden kan ha förändrats samt att marklutningen kan ha förändrats genom tjälskjutning eller liknande. Det behöver inte vara den mest kostsamma, stora renoveringen man gör men man får räkna med ett ex antal tusenlappar. Slutpris beror på husets och omgivningens skick, svårigheten samt hur stort område som måste dräneras.

Tänk på budgeten

Något som du med all säkerhet redan har gjort då du börjat med renoveringen är att du har räknat ut kostnader och vad du har råd med. Men har du inte gjort det, eller rent utav inte tänkt på det, ja då kommer här ett viktigt tips. Att innan en renovering bestämma sig vad ens budget är mycket viktigt eftersom det annars kan dra iväg och bli väldigt mycket dyrare kostnader än man räknat med. Hemnet har en rätt fiffig renoveringskalkylerare som går att använda för att räkna ut på ett ungefär var ens kostnader kommer att landa. För närvarande så fungerar den bara för att räkna ut kostnad för badrum, men fler skall vara på gång att läggas in.