Uppvärmning

Energikostnaden för att värma upp ett hus tar vanligtvis upp en stor plats i alla husägares budget. Det handlar ändå om något så elementärt som värme, och den kan vi inte klara oss utan under våra långa, kalla vintrar. Då är det absolut nödvändigt att uppvärmningen fungerar för att vi ska kunna skydda oss från kylan. Men bara för att uppvärmningen är ett krav behöver det inte betyda att du måste ha kvar din nuvarande energiform. Hus kan värmas upp på många olika sätt – och om du kollar runt kan du hitta det som passar dig bäst. Det är ett sätt som potentiellt kan spara dig en rejäl slant varje år.

Braskamin

En bra idé är att installera en braskamin i exempelvis vardagsrummet. Hos företagets Sweep finns många olika modeller av kaminer att kolla på. Genom att installera en kamin  kan du kombinera nytta och nöje eftersom en kamin eller kakelugn både bidrar till att värma upp ditt hus genom att vara ett komplement till din huvudsakliga energikälla – samt ger dig en härlig atmosfär när du tänder en mysig brasa.

Braskamin

El

Uppvärmningsformen med den dyraste driftskostnaden är direktverkande el. Då är det inte bara dina lampor och ditt kylskåp som drivs av strömmen, utan också dina element. Det är vanligt i lägenheter och andra fastigheter, men om du har ett stort hus bör du överväga att byta energiform. Direktverkande el kan nämligen bli dyrt om du ska värma upp en stor yta, och det är dessutom – beroende på energikällan – sällan det bästa för miljön. På energimyndigheten.se finns annars bra tips till dig med direktverkande el på hur du kan sänka dina energikostnader.

Bergvärme

Bergvärme är en billigare form av uppvärmning. För bergvärmen tillkommer visserligen en dyr installationskostnad när du ska ta upp värme ur jorden men det får du oftast tillbaka över en längre tid i form av lägre driftskostnader.  För att få bästa effekt av din bergvärme samt att det blir en investering för att sänka dina driftskostnader krävs det att den installeras på rätt sätt, så var noga med vilket företag du kontaktar. Att installera bergvärme är också en bra lösning ur miljösynpunkt eftersom du inte använder dig av fossila bränslen som kol, olja och gas.