Det sista hemmet

Dessvärre kommer någon gång dagen då man måste begrava en älskad familjemedlem eller vän. Regler finns för var man får begravas, men minnesstunden kan anordnas var som helst – förslagsvis i ett älskat hem. Att hålla en minnesstund är både känslosamt och minnesrikt och det känns ofta bra att försöka göra den så lyckad som möjligt.

Arrangera minnesstunden

GraveyardEn inbjudan med svar är ofta bra att ha, så att du vet ungefär hur många som kommer. Är det många kan det också vara bekvämt med bordsplacering så att allt löper smidigt. Det kan vara svårt att ta hand om allting när man håller i en minnesstund, så det är alltid klokt att vara flera stycken som hjälps åt att arrangera. En värd är ofta uppskattat av gästerna, någon som berättar vad som kommer att hända och annan viktig information.Något som har blivit väldigt populärt på senare år är att beställa en personlig gravsten som kan användas vid minnesstunden, och sedan fraktas till gravplatsen. Vita Stenar är ett pålitligt företag som erbjuder flera olika typer av gravstenar. Gravstenarna är dessutom förvånansvärt underhållsfria och kommer att hålla i många år framöver.

Praktiska detaljer och dekorationer

På minnesstunden är det viktigt att det finns en tydlig plats där man kan lämna och placera kondoleanser eller minnesföremål, som gästerna sedan kan ta del av. En minnesbok är bra att ha framme, där man om man så vill får skriva några ord om den avlidne. Eftersom en begravning kan ta flera timmar bör det finnas någonting att äta under minnesstunden. Beroende på tidpunkt så går det att erbjuda en hel måltid, men det går även alldeles utmärkt att endast ställa fram lättare tilltugg som gästerna får ta av när de vill. På Den Sista Vilans hemsida finner du mer information och tips om hur du ska gå tillväga för att hålla en bra och trevlig minnesstund. Det rum som används bör vara stort nog att rymma alla inbjudna och smakfullt dekorerat. Vad som är smakfullt beror mycket på hur den avlidne var som person – älskade denne grälla färger och kitschiga prydnader kan man, som en sista gest av respekt, absolut dekorera rummet på ett sådant sätt. Man bör dock ta hänsyn till hur övriga inbjudna kan känna sig. Traditionellt sett är ju en minnesstund en högtidlig tillställning med mycket svart, men man behöver inte vara rädd för att göra något annorlunda. Det viktigaste är att man minns den avlidne med glädje.