Ge huset det bästa

När man är i renoveringstankar ska man se det hela som en investering. Huset var en investering när ni köpte det. Ni hoppas att det stiger i värde så om ni någonsin behöver eller vill sälja det så går ni med vinst. Då behöver man tänka lite utöver bara stil och design. Ni behöver ta ett steg ifrån er personlig smak och tänka vad som är bäst för huset. 

Taket

RoofEn viktig del i huset. Detta är en av byggstenarna som skyddar er från vädret och ger er ett hem. Börjar taket komma upp i åldern och se slitet ut kanske det är dags att investera i ett nytt. Bästa, och i vårt tycke den snyggaste, lösningen är plåttak. Man kan fortfarande fånga den lite äldre känslan med ett svart eller grått plåttak samt som det har bra avrinning och fungerar i majoriteten av lutningar.

Fönster

En lika viktig del som ovan. Fönster innehåller dessutom en vätska. Glas är inte ett 100% fast material kan rinna när man skapar dem. Förr i tiden när fönsterrutor var ett riktigt hantverk fanns det en tendens att glaset blev lite vågit och förvrängt, samt att botten blev tjockast. Nuförtiden behöver vi inte oroa oss för det men har man äldre fönster ska man nu fundera på att byta ut dem. Fönster är en investering som du får tillbaka pengar på varje år. Nya fönster spar dig energi i värmekostnader.

Fasaden

Gör mycket för intrycket. Är du nära att sälja huset ska du verkligen se till att det är relativt nymålat. Köper man ett hus för att bo i, inte renovera upp först, så vill man inte behöva lägga tusentals kronor bara något år senare för att fräscha upp fasaden. Tänker du bo kvar men fasaden börjar bli lite väderbiten kan det ändå vara en god idé att måla om. Man blir gladare och mindre stressad om man slipper stirra på ett kommande projekt varje gång man kommer hem.

Grunden

Oavsett om man har betongplattagräva grund eller en källare så kan grunden behöva vård. Det mest grundläggande är att grunden, precis som fasaden, behöver målas om regelbundet. Om en betonggrund inte är skyddad med en passande färg är det inte bara ful utan har också en ökad risk för frostskador. Har ni en källare i huset så behöver man dessutom tänka extra mycket på dränering. Dålig dränering ger förutom en otrevligt fuktig källare även kortare livslängd på hela huset med stora risker för fuktskador.