Elsäkerhet i hemmet

När elen fungerar tänker vi inte på den, vi tar det bara som en självklarhet att när du flippar på en strömbrytare tänds lampan. Men bränder och skador på grunda av felaktig och gammal el är ett vanligt problem som bostadsägare. Det gäller att du är insatt i god elsäkerhet och vad du ska tänka på när du installerar ny el eller köper elprodukter.

Svenska lampor

När du ska köpa en ny armatur till hemmet ska du helst hålla dig borta från den utländska marknaden, om du inte är beredd på extrajobb och att hyra in en elektriker. Köper du lampor och belysning hos A-ljus har du reklamationsrätt, garantitid och är säker på att produkter håller svensk standard och är bara att koppla in. Köper du från Nordamerika behöver du vara mer försiktig. Spänningen i exempelvis USA och Japan är lägre än Europa, de har bara 110-127 V medan EU har 220-240 V. När du kopplar in lampan kan den gå sönder för att den inte stöder högre spänning. Det bästa är att byta sladden i lampan till en svensk modell, kontakten på sladden är säkerligen annorlunda också och passar inte i svenska uttag. Handlar det om en fast installation behöver du kontakta en elektriker. Är det bara en bordslampa kan du byta sladden själv men du behöver vara säker på att du vet hur man gör.

Besikta elen

I äldre bostäder kan det vara bra att göra en elbesiktning, eller så besiktar du elen när du köper ett nytt hus. Även om huset är renoverat och fräscht kan det finnas spår att hemmapulare har dragit el själv och gjort misstag. Även elektriker kan göra fel. Med en elbesiktning får du en total översikt över all el, en elektriker testar alla strömbrytare och uttag, ser till så att lampor har monterats korrekt och att elen är i gott skick. El som är äldre än 50 år borde bytas, det finns en begränsad livslängd på allt inklusive