Tips för ett renare hem

Alla vill vi ha ett rent och fint hem, men det är inte alla som faktiskt lägger ned tillräckligt mycket tid för att hålla det så. Som tur är behöver man inte slita med städningen hela tiden för att få ett rent hem. Med lite tips och smarta trick kan man undvika mycket i det långa loppet.För att slippa spendera timtals med städningen varje vecka gäller det att börja arbeta förebyggande. Det bästa med detta är att det är betydligt lättare än att städa allt på en och samma gång. Flera punkter dyker upp när man tänker förebyggande:

  • Ha en plats för varje sak i hemmet och lägg tillbaka var och en på denna plats efter användning. Alternativt ha korgar eller lådor i varje rum där saker från andra rum kan läggas. Töm sedan sedan dessa i slutet på veckan och lägg tillbaka varje sak som hamnat i lådorna.
  • Låt inte smutsigt porslin, glas eller bestick ligga framme utan ställ in dem i diskmaskinen på en gång. Om det är rent i diskmaskinen töm då denna omedelbart och ställ in det smutsiga.
  • Häng inte använda kläder på möbler eller släng dem på golvet. Lägg dem direkt i tvättkorgen.
  • Välj en dag för dammsugning och en eller flera dagar då tvättmaskinen ska köras. Den som bor själv klarar sig ofta med en dag men en familj bör nog välja minst två.
  • Torka av ytor i kök och badrum efter användning. Spola av handfat lite extra en gång om dagen efter ett badrumsbesök.

Kan man hålla dessa rutiner behöver man inte tänka så mycket på städningen utöver det. Det är dock fortfarande smart att storstäda en eller två gånger om året. Men det är ju också något man kan överlåta till någon annan.Städningen behöver således inte vara jobbig eller ta allt för mycket tid så länge man arbetar förebyggande och spenderar några minuter här och där varje dag. Det sparar en hel del tid och energi i längden.