Ett renare hem

Det är nog ingen överdrift att säga att de flesta av oss nästan aldrig ser fram emot att behöva städa, tyvärr är det trots allt ganska oundvikligt. Men när det väl är färdigstädat känns det alltid bättre, även om det bara gör det för att man är så långt bort från nästa städtillfälle som möjligt.

2218934-cleaning

Ett par tips

Det finns råd man kan följa för att förhindra att behöva städa lika ofta. Det tar egentligen väldigt lite tid att följa de flesta av dessa råd, och kan man få som vana att göra dem, finner man nog snart att det sker ganska automatiskt.

  1. Torka av badrumsytor när du använt dem. Ha en trasa tillgängligt och torka av handfaten efter varje användning.
  2. Lämna inte disk på diskbänken eller i diskhon. Stoppa ned disken i diskmaskinen eller tvätta och torka av dem direkt efter måltider.
  3. Ge barnen varsin tvättkorg att ha på rummet. De kommer att slänga ned dem där mycket oftare än om de måste gå till tvättstugan eller badrummet först.
  4. Städa bort det värsta innan du går och lägger dig. Det är inte trevligt att vakna upp till stökiga rum.
  5. Städa även lite snabbt innan du far bort. Städa mer noggrant ju längre du är borta, det är trevligare att komma hem då.
  6. Se till att var sak har sin plats. På så sätt är saker alltid på samma ställe när de lagts undan.
  7. Lägg undan saker när de har använts. Jackan på kroken, väskan i garderoben, osv.
  8. 3936445-cleaner-woman-holding-a-bucketLyssna på musik medan du städar. Det underlättar en hel del.
  9. Skaffa snygga förvaringslådor. Dessa kan stå framme och se ut som de hör hemma ute i det fria.

Städtjänst

Även om man följer tipsen ovan är det omöjligt att förhindra tillfällen då det faktiskt måste städas mer ordentligt. Och när det ska bli gjort så har man i slutändan två alternativ: ta sig tiden att städa, eller anlita något att göra det åt en. Som kund får man bestämma vad det är som ska städas och hur mycket, ofta går man genom det i förväg tillsammans med städfirman och de skapar en checklista man sedan får godkänna. På detta sätt får man själv kontrollen, städfirman ser till att man får det resultat man önskar. 

Storstädning

Två-tre gånger om året ska man göra en riktigt storstädning. Har man anlitat städbolag eller hållit efter såsom i punkterna ovan, kommer storstädningen att gå snabbt. Räkna dock med en heldag för att få det klart, såvida du inte bor litet. En storstädning innebär att man ska ta ut och damma (och eventuellt tvätta) alla mattor. Gardinerna ska också tvättas. Alla skåp och lådor ska rensas så man kan rengöra invändigt. Det är en av sakerna som tar längst tid med storstädningen. Riv ut ett skåp i taget så det inte bli för stökigt innan du är klar. Storstädningen innebär också att ugnen ska rengöras invändigt och alla plåtar kan behöva en rejäl skrubbning. Du som har hemstäd kan så klart betala en engångskostnad för att få en storstädning gjord. Det kan vara tacksamt att beställa inför julen eftersom denna tid brukar vara stressig nog.