Dra ned värmekostnaderna

Ett hus är en investering och en konstant kostnad. Det är inte helt gratis att hålla ett hus i bra skick. Och en sak som återkommer varje månad är att betala för energin som huset behöver. Denna energi, oftast uppvärmning och varmvatten, går faktiskt att sänka genom att göra några smarta val. En del kräver förstår mer pengar än andra att genomföra men i det långa loppet kan det vara värt klumpsumman.

Byt badkaret mot dusch

Även om det är skönt att få ligga i badet och bli varm, slösar det väldigt mycket vatten. En dusch tar mindre plats och använder sig av mindre varmvatten. Man kan även köpa till duschmunstycken som använder så lite vatten som möjligt. Vill man absolut inte byta bort badkaret kan man bygga en duschvägg vid badkaret och hänga upp ett duschslang så man kan välja själv om man ska bada eller duscha.

Täta huset

Små springor där det läker ut varmluft är som att kasta pengar i sjön. Vinden och källaren är klassiska bovar där det kan uppstå springor som man själv aldrig märker av. Fönstren är också en riktig värmetjuv. Ta hem en fönsterexpert som går igenom era fönster, de flesta besöken är helt kostnadsfria så det är ingen förlust från er sidan. Experten kan avgöra om fönstren skulle behöva bytas eller om det räcker med att byta tätningslister för att hålla tätt.

Vädringen

Sovrummen brukar få tjock luft och man vill gärna vädra då och då. Resten av rummen kan också behöva lite ny luft ibland. Men se till att göra vädringen effektiv. Ställ inte en fönster på glänt under dagen eller öppna balkongdörren i några timmar. Ställ upp två fönster helt på olika sidor av huset för att skapa korsdrag, stäng av elementen för den här värmen går ändå förlorad under vädringen. Då kan du snabbt vädra genom huset på bara en kvart istället för att vädra hela dagen.

Temperaturen

Alla vill ju så klart ha ett varmt och skönt hem. Men man är inte hemma hela tiden och man använder inte alla rum hela tiden. Har ni ett gästrum som sällan används behöver man inte ha samma temperatur där som i resten av huset. Sänk värmen medan det står tomt. Så lite som en grad svalare kan sänka din förbrukning med fem procent!