Vårstädning

Cleaning

Vårstädning är ett intressant fenomen, det är ju knappast så att vi måste städa bara för att det blivit vår? Men det kan faktiskt ligga något i det, när det äntligen blir vår kan man faktiskt göra något man ogärna gör under vintern: vädra.När man vädrar får man släppa ut den gamla luften och ta in ny fräsch luft. Vi på lite nordligare breddgrader får inte så mycket vädring gjort under vintern, så när våren kommer och knackar på är det ofta rekommenderat att öppna upp fönster och dörrar. I samband med detta blev det även vanligt att städa hemmet för att allt skulle kännas fräscht och fint. Här följer ett par områden man alltid borde ta under en vårstädning:

  • Garderober – när vintern är över är det dags att packa undan vinterkläderna. Tvätta dem gärna först och förvara dem i ventilerade bomullspåsar.
  • Ugnen – ingen gillar att rengöra ugnen men om det ska göras är detta tillfället, med en bra ugnsrengörare får man bort det mesta.
  • Kylen – allt emellanåt måste även kylskåpet rengöras, ta även tillfället i akt att se om det inte kan organiseras bättre med att flytta runt lite hyllor.
  • Persienner – träpersienner kan man lätt rengöra med lite milt trärengöringsmedel på en nästan torr svamp. Aluminiumpersienner kan man tvätta utomhus med trädgårdsslangen.
  • Fönster – för att undvika strimmor efter tvätten är det bäst att rengöra fönsterna sent på dagen, solljuset torkar annars lätt fönsterna för fort och det är så strimmor uppkommer.
  • Mattor – när man äntligen kan ta ut och rengöra mattorna bör man verkligen göra det, de samlar på sig en hel del damm och smuts under vintern.

Tyvärr så är det inte alla som har tid med att göra riktigt noggranna vårstädningar, istället kan man då överväga att anlita en städfirma som gör jobbet åt en.