Installera en kamin – både mysigt och energismart

Det är idag relativt vanligt att ha en braskamin i hemmet som hjälper till att värma upp hemmet vintertid. Svenskarna förbrukar nämligen mest ved i hela världen i relation till folkmängden. Att använda sig av ved som uppvärmning är något som vi svenskar gjort i århundraden. Fakta i texten kommer till stor del från villatidningen.se.

Energismart…

Braskamin

Genom att installera en braskamin i ditt hem skapar du inte bara en betydligt mysigare känsla i hemmet, det är även väldigt energismart. Dagens braskaminer värmer bra, är bra för miljön och hjälper även till att hålla den övriga värmeförbrukningen nere. De nyare kaminerna tar tillvara på hela 80 % av vedens energi vilket gör de mycket effektiva.  Det som är viktigt är att elda smart, att inte elda för intensivt, detta kan nämligen leda till att effekten av kaminen kan gå ner något.

Höjer mysfaktorn…

Förutom effektivitet så är det otroligt mysigt att installera en kamin i hemmet. Ett tips är att placera den på en plats där ni i familjen vistas mycket. Det finns inget mysigare än att slå sig ner i soffan då det är mörkt ute och njuta av braskaminens lågor. De kaminer som finns idag är dessutom väldigt estetiskt tilltalande vilket gör att det blir en inredningsdetalj i hemmet i sig. Kaminerna finns i bland annat plåt, täljsten eller gjutjärn i många olika utföranden. Visste du att det till och med finns en braskamin med bakugn? Det är företaget varmahembutikerna.se som säljer denna och den kommer garanterat vara en favorit i många hem framöver. Den passar definitivt in i ett hem i lantlig inredning då den ger en känsla av att tas tillbaka i tiden, till den tid då kaminen var en värmekälla och arbetsplats för matlagning i många hem.

Höjer värdet…

Genom att installera en braskamin i hemmet investerar du på andra sätt också. Du höjer i många fall värdet av ditt hus och kommer du i framtiden att sälja kommer det garanterat att vara lättare med en braskamin i hemmet. I och med att ROT-avdraget finns idag är det inte heller så stor investering att köpa och installera en braskamin. Du får då dra bort upp till 50% av arbetskostnaden vilket gör en stor skillnad på slutpriset.