Tänk rätt kring ljussättningen

shutterstock_305690693Att ljussätta sitt hem kräver mer eftertanke än vad man kanske tror. Det finns flera ingredienser som ska blandas ihop för att skapa ett trivsamt hem. 

Trivselbelysning

Den del som man gärna fokuserar mest på är att skapa trivsel i hemmet. Man köper hem stearinljus och svaga sken för att göra det lite mysigare runtomkring sig. Vill man placera ljus överallt i huset ska man tänka på att man leker med elden. En dag kanske ett ljus tippar eller blir bortglömt. Ska du tända ljus ofta är det bättre att köpa fejkljus som drivs på batterier. De är säkrare och kan stå hela natten utan någon som helst brandrisk.

Arbetsbelysning

Den tråkigaste typen av belysning men nödvändig. Arbetsbelysningen är starkast och placeras ut på platser i hemmet där du behöver fokusera, arbeta och tydligt se vad du gör. Ett exempel är i köket där du förbereder matlagningen. Ovanför diskbänken och köksön ska det vara starka lampor. Likaså i garderober och badrum. Badrumslamporna kan gärna vara dimbara eftersom man inte alltid sköter hygien i badrummet, ibland vill man bara koppla av i badkaret eller ångduschen. Man behöver också starkare lampor i hallen.

Punktbelysning

Här kan man vara lite mer kreativ och personlig i sina val. Belysningssättet handlar om att hitta en viss punkt som man riktar mer ljus mot än andra. Det kan vara en golvlampa vid läshörnan eller en spotlight som riktas mot en vacker tavla. Rikta lamporna mot saker i rummet som man vill ögat ska dras mot. Det kan vara både svaga och starka sken, beroende på hur mycket uppmärksamhet som behövs. En starkare lampa till läshörnan och ett guldaktigt sken över tavlan. Man kan också ha belysningen inuti möbler såsom i bokhyllor och tevebänkar.