Ett mer ekologiskt boende

shutterstock_229308691 (1)

Vi vill hjälpa miljön och många önskar att de vore mer självförsörjande. Allt detta kan man få genom att bygga upp ett mer ekologiskt liv och lägga fokus på sitt hem. 

Vatten

Med en egen brunn kan du få vatten till ett mycket bättre pris. Du använder vattnet i ditt närområde och endast det du själv behöver. En egen brunn kostar och det finns risk att man måste skriva kontrakt och komma överens med grannar och kommun för att få gräva och lägga slangar på deras mark, men förhoppningsvis bor du tillräckligt nära en vattenkälla att kostnaden känns rättfärdigat.Tänk också på att en dusch drar mycket mindre vatten än ett bad, om man inte återanvänder badet till flera i familjen. I Japan är det normalt att hela familjen badar i samma vatten: man tvättar nämligen av sig innan man kliver i vattnet.

Solpaneler

Täck taket med solpanel för att skapa din egen energi. Om du lyckats skapa mer energi än du gör av med, kan man sälja den överblivna energi. Det är dock svårt att bli helt självförsörjande om man inte gör andra åtgärder för att dra ner sin värme- och elkonsumtion.

Tätt hus

Ju tätare huset är, desto mindre kostar det att värma upp. Fasta fönster ger mycket tätare hus och bra isolering hjälper också till att hålla kylan ute och värmen inne. Bygger man ett nytt hus från grunden, har man den bästa chansen att få ett tätt boende.