Roa dig med ett projekt i sommar – bygg en friggebod

Behöver du extra förvaring? Eller vill du erbjuda svärföräldrarna ett övernattningsrum? Då är det hög tid att ta tag i det. Här får du ta del av konkreta tips på hur du går tillväga för att bygga din friggebod. Om du inte vill bygga själv, finns det andra som kan göra jobbet.

Vad är en friggebod?

Din friggebod får vara som störst 15 kvadratmeter, ha en takhöjd på högst tre meter och det måste finnas ett bostadshus på tomten. Att bygga och inreda friggebod är med andra ord det perfekta sommar projektet som kommer till mycket nytta. På Sorselestugan kan du läsa mer om olika typer av friggebodar. En friggebod kräver inte något bygglov.

Olika typer av friggebodar

Oavsett modell, brukar friggebodar ha samma typ av utseende, men du kan anpassa den utifrån vissa behov. Fundera på hur mycket utrymme du vill ha. Ska det finnas plats för förvaring och sovplats, behöver du utrusta friggeboden med två rum. Annars kanske det räcker med ett rum till förvaring. En annan aspekt är hur många fönster du vill ha.

Innan du börjar bygga, bör du kontakta byggnadsnämnden i din kommun. De informerar dig om du får uppföra en friggebod på din tomt och på det sätt som du har tänkt dig.